Snabb Service!
Spar tid och pengar.

Välj trädgårdsarbete med hög kvalitet och service!

Trädgård24 är en unik tjänst som erbjuder allt från anläggning till skötsel. Med hela Sverige som vår arbetsplats kan vi uppfylla dina önskemål oavsett var du befinner dig, med 100% kvalitetsgranskade tjänster. Alltid snabba svar och hög service - endast det bästa för dig som kund!

  • Enkelt
  • Snabbt
  • Certifierade trädgårdsarbetare och arborister

Vikten av att ta hand om din trädgård

Trädgård24  ⁄  Vikten av att ta hand om din trädgård

Trädgård24 kan hjälpa dig med skötseln i din trädgård. Vi har team med riktigt duktiga och certifierade trädgårdsmästare som kan hjälpa dig oavsett tjänst eller årstid. Genom att fylla i formuläret erbjuder vi dig ett offertmöte där vi diskuterar dina möjligheter och dina behov, helt kostnadsfritt så klart.

Det är viktigt att underhålla och sköta om trädgården så att den inte fallerar. Det kan vara allt från att plantera nya plantor och återplantera, till gräsklippning och rabattrensning. Även större jobb som beskärning och trädfällning är något vi hjälper dig med. Om du låter gamla grenar, kvistar, jord och kanske till och med kompost ligga och skräpa på gräset för länge kommer marken att bli förstörd och gräsmattan likaså.

Några områden i trädgården som är viktiga att regelbundet underhålla är:

  • Rabatterna – rensa och vattna.
  • Gräsmattan – vattna, klippa, hålla ren. Hålla undan kvistar, grenar och annat avfall så att marken och gräsmattan inte tar skada.
  • Beskära buskar, häckar och träd så att de inte blir för vildvuxna och sedan tar skada. Det är bättre både för träden/buskarna och din plånbok att göra s.k. underhållsbeskärning med regelbundenhet.

 

När kan jag plantera?

Om du är sugen på att plantera nya plantor finns det många att välja på. Det första som kan vara bra att tänka på är vilken säsong det är när du vill plantera. Inte alla plantor överlever en kall vinter utan kräver istället mer solljus och värme, därför är det viktigt att du kollar upp vad för typ av plantor du bör fokusera på baserat på årstid. Nedan kan du läsa hur det funkar att plantera plantor under de olika årstiderna. Du kan även kontakta oss på Trädgård24 om du behöver rådgivning eller hjälp med planteringen. Vi är experter på allt som har med trädgården att göra och ser till att du får den lösning du är ute efter.

 

Vinterplantering

Vintern är ingen bra årstid för plantering av plantor i jorden. Det är tjäle i marken vilket inte tillför något gott till plantorna och det är inte heller så enkelt att gräva sig ner i jorden/marken överhuvudtaget. Om du vill plantera under vintertid är det bättre att satsa på kruk- och lådplantering istället. Några bra plantor som tål vintern är b.la. ljung, prydnadskål, vinterbär och kärleksört.

 

Vårplantering

Vår är en väldigt bra årstid för plantering då marken fortfarande har gott om vatten. Plantan har då möjlighet att utnyttja den stigande marktemperaturen för att bygga ut sitt rotsystem så att det klarar eventuell sommartorka som kan bli. Skotten på plantan ska fortfarande vara vilande men rötterna ska ha börjat vakna.

Så snart tjälen har släppt ur marken går det bra att börja plantera. Dock ska man akta sig för att plantera efter midsommar, så är risken nämligen stor att plantan inte hinner förbereda sig för vintern ordentligt. Däremot är det en fördel med tidigare plantering i de delar av landet där det är försommartorka (sydöstra delarna av landet).

 

Sommarplantering

Marken är som varmast under sommaren vilket är bra och nyttigt för rottillväxten. Dock är det samtidigt varmt i luften och plantorna är i växt, därför är det bara täckrosplantor man ska plantera under sommaren. Det har visat sig att små plantor, med små skott kan fungera för sommarplantering men det förutsätter en bra plantvård (mycket vatten) och bra markberedning så att rötterna snabbt kan etablera sig. På sommaren är det högsäsong hos oss på Trädgård24 men du kan alltid kontakta oss i förväg för rådgivning eller pris. Fyll i formuläret redan idag om du är intresserad av att få hjälp till sommaren.

 

Höstplantering

Förutsatt att plantornas tillväxt är avslutad (skotten är förvedade) och att klimatet är gynnsamt funkar det fint att plantera i augusti – början till till september. Plantornas rotsystem kan hinna växa ut i omgivande jord när man gör en höstplantering.

En risk med för plantor under höstplantering är att de fryser upp under vintern eller torkar ut under vårvintern, detta eftersom att deras rotsystem ännu inte vuxit ut. För att lyckas med en bra höstplantering krävs det att plantorna är ordentligt invintrade.