Snabb Service!
Spar tid och pengar.

Välj trädgårdsarbete med hög kvalitet och service!

Trädgård24 är en unik tjänst som erbjuder allt från anläggning till skötsel. Med hela Sverige som vår arbetsplats kan vi uppfylla dina önskemål oavsett var du befinner dig, med 100% kvalitetsgranskade tjänster. Alltid snabba svar och hög service - endast det bästa för dig som kund!

  • Enkelt
  • Snabbt
  • Certifierade trädgårdsarbetare och arborister

Kan man beskära året om?

Trädgård24  ⁄  Kan man beskära året om?

Att beskära träd, buskar, häckar är något man bör göra regelbundet. Detta för att träden / buskarna inte ska bli för vildvuxna och ta skada, de mår helt enkelt bra av att bli beskärda med jämna mellanrum. Däremot finns det lite olika riktmärken och regler man bör hålla sig till beroende på vad du ska beskära.

Nedan kan du läsa om vad man bör tänka på och när på året man kan beskära, för mer direkta frågor är du välkommen att maila eller ringa oss på Trädgård24 så besvarar vi dina frågor på en gång. Det går även bra att fylla i vårt formulär här så hör vi av oss till dig inom 24 timmar.

 

Den berömda JAS-perioden


Allt som oftast hör man talas om JAS-perioden när man pratar om beskärning. JAS är ett samlingsnamn för beskärningsperioden juli, augusti, september. En period som är väldigt bra att beskära nästan alla vedartade träd och buskar då det fortfarande är full fart på tillväxten och såren efter beskärningen snabbt och enkelt läker ihop. För många växter är det direkt olämpligt och skadligt att beskära under vårvintern på grund av den så kallade blödningen som finns hos många växter.

När det gäller fruktträd är det lämpligt att beskära antingen under vårvintern eller under JAS. Om du exempelvis har ett ungt äppleträd går det bra att beskära under vårvintern och under trädets första år är beskärningen som viktigast. Första året bygger du upp kronan och formar ett välmående och hållbart träd, första året rotar sig trädet och du behöver därför inte beskära så himla mycket. Under andra året påbörjar formning av kronan. Under den här uppbyggnadsfasen är mars-maj en lämplig period för beskärning.

Om du har ett äldre äppleträd behövs oftast bara lättare underhållsbeskärning, då klipper man alltså bort sjuka, döda / döende grenar. Detta görs bäst under JAS-perioden. Precis som tidigare fortsätter man att längst ut i kronan ta bort de grenar som växer i fel riktning- alltså inåt i kronan eller in i någon annan gren och skaver. Kronan får gärna vara något gles och luftig då det ger möjlighet till att släppa in ljus och på så vis motverkar sjukdomar.

 

Blödande träd och buskar

Man hör ofta talas om träd och buskar som blöder, men vad betyder det egentligen? En del buskar och träd har kraftig savstigning och blöder, alltså att det läcker vätska från snitt och sår om du beskär dem under vårvintern. Dessa bör man låta vara ifred under vårvintern och istället beskära under JAS. När trädet eller busken blöder innebär det att det förlorar värdefull sav och då också energi. En del träd kan även riskera att börja flöda kåda och gummi vilket kan bli inkörsporten för diverse sjukdomar. Om man istället beskär dessa träd och buskar under JAS har de mycket bättre möjlighet att läka ihop snitten och såren som skapas


Certifierade arborister hos Trädgård24

Att beskära på ett korrekt sätt utan att riskera att skada eller döda dina buskar och träd kräver kunskap. Om du inte vet vad du gör bör du inte ge dig på beskärning på egen hand, då är det betydligt bättre att låta en arborist göra jobbet. Trädgård24 erbjuder certifierade arborister med många års erfarenhet och vi kan hjälpa dig med alla typer av beskärning, oavsett om det är under uppbyggnadsfasen eller underhållsbeskärning.