Snabb Service!
Spar tid och pengar.

Välj trädgårdsarbete med hög kvalitet och service!

Trädgård24 är en unik tjänst som erbjuder allt från anläggning till skötsel. Med hela Sverige som vår arbetsplats kan vi uppfylla dina önskemål oavsett var du befinner dig, med 100% kvalitetsgranskade tjänster. Alltid snabba svar och hög service - endast det bästa för dig som kund!

  • Enkelt
  • Snabbt
  • Certifierade trädgårdsarbetare och arborister

Att bygga altan

Trädgård24  ⁄  Att bygga altan

Många blir sugna på att bygga altan när solens strålar tittar fram under våren och sommaren. Man kan bygga altan på egen hand eller anlita en firma som gör det, det krävs lite kunskap och erfarenhet så många gånger kan det vara smart att lämna över det till proffsen så att allting blir rätt. På Trädgård24 har vi erfaren och kompetent personal som bygger allt från större till mindre altaner. Det finns inget jobb vi inte kan utföra och dessutom kommer vi ut kostnadsfritt på plats för att titta på uppdraget. Därefter får du en offert du kan ta ställning till.

Att bygga altan eller andra typer av uteplatser är krångligt och kräver tid och engagemang om du väljer att göra det själv. Det finns flera punkter som är viktiga att tänka på innan man sätter igång. Det är viktigt att planera, förbereda och lägga en stabil grund innan du påbörjar själva bygget. En stabil grund är a och o för att altanen inte ger vika utan faktiskt klarar av en storm eller tyngre vikt utan att svikta.

Nedan listar vi 5 punkter som är bra att tänka på när du vill bygga altan:

 

1. Förbered och känn efter

Altanen ska se ut som en naturlig del av huset, något som kan vara en utmaning att få till. En stor altan eller ett stort däck kan förminska intrycket av huset, medan ett litet enkelt kan kännas trångt. Om du bygger en altan med nivån nära husets innergolv kan det däremot göra att det upplevs naturligt, ligger altanen i marknivå upplevs det inte lika starkt som en egen kropp och tål därför att bli större. Nivån du väljer på ditt däck avgör om du ska bygga på plintar eller sandbädd.

 

2. Rätt grund

Det är viktigt att du använder dig av rätt dimensioner när du räknar på bygget. Det kan vara avgörande för att altanen inte ska svikta när du går på det eller ger vika vid en storm. Vilken grund du väljer är därför viktigt för bästa styrka i däcket.

 

3. Plintar eller sandbädd

Beroende på hur högt upp du vill att altanen är från marken behöver du antingen plintar eller sandbädd som grund. Vill du ha den högt upp är stolpar och plintar grunden som krävs, vill du ha en altan i marknivå är reglar och sandbädd en bra grund.

 

4. Bygglov – behövs det?

När du bygger en altan, uteplats eller exempelvis ett inglasat uterum kan du behöva bygglov. Det som avgör är bland annat hur du vill bygga samt var din fastighet ligger. Byggnadsnämnden i din kommun är de som bedömer huruvida det du vill bygga kräver bygglov eller inte. Om du känner dig osäker på om just ditt bygge kräver bygglov rekommenderar vi att du vänder dig till byggnadsnämnden i din kommun och stämmer av.

 

5. Glöm inte att underhålla

Jobbet är inte klart när däcket är på plats och du ställt fram utemöblerna- det är viktigt att underhålla det med jämna mellanrum så att det håller sig helt och rent! En del av altanens / trädäckets underhåll är i regel att du behöver olja in trädäcket en gång om året. Tvätta den regelbundet med tralltvätt eller annat lämpligt rengöringsmedel för altaner. Tips är att låta medlet torka och sedan olja in. På Trädgård24 ger vi dig råd kring underhåll i samband med bygget. Fyll i formuläret för att veta mer.

 

Bygga altan – rätt till rotavdrag

Om du väljer att anlita oss på Trädgård24 för att bygga din altan kan det vara bra och veta att du som kund är berättigad att använda dig av rotavdraget. Det ger dig 30% skattereduktion på arbetskostnaden. Du har möjlighet att använda max 50 000 kr totalt per år för tjänster som berättigar rotavdrag.

På Trädgård24 har vi stenkoll på vilka regler som gäller och du kan alltid kontakta oss om du är osäker. Vi finns tillgängliga både på telefon eller via formuläret om du föredrar det.